Waddenkwartier start campagne ‘Wad about plastic’

WaddenkwartierLAUWERSOOG – Het Waddenkwartier start op Tweede Paasdag een campagne omtrent zwerfafval. ‘Wad about Plastic’ vestigt de aandacht op de plastic soep in het Waddengebied. Lokale ondernemers, bewoners, visserij, KIMO (Fishing for Litter) en natuur- en milieuorganisaties organiseren dit jaar tal van evenementen en acties in de haven van Lauwersoog, waarbij plastic (zwerf)afval wordt ingezameld.

De kick-off van ‘Wad about plastic’ valt samen met Lammetjesdag op Tweede Paasdag. De grande finale van de campagne vindt plaats tijdens een cultureel havenfestival van 12 t/m 14 juni, tijdens de UNESCO Werelderfgoeddagen. Het programma wordt begin mei bekend gemaakt.

Plastic Garnaal Maria Koijck
De Groninger kunstenares Maria Koijck bouwt samen met bezoekers, scholieren en bewoners een torenhoge garnaal van afvalplastic. De materialen worden verzameld op en rond het Wad en via het Fishing for Litter-programma van KIMO. Op vrijdag 12 juni krijgt het kunstwerk een bestemming in het Waddenkwartier. Met buurtbewoners bouwde Koijck in 2010 een drijvende zwaan van petflessen en sindsdien wijdt ze vrijwel al haar werk aan community art-projecten rond zwerfafval. Koijck is actief in de VS, in Afrika en Zuid-Amerika en dus nu op Lauwersoog.

Lammetjesdag
Een wollige stoet lammetjes trekt op Tweede Paasdag naar de haven tijdens de eerste editie van Lammetjesdag Lauwersoog. In het Kids Wadlab in de Visserijloods, fabriceren kinderen samen met kunstenares Maria Koijck een verzamelpunt voor zwerfafval. Van verzameld afvalplastic wordt een vlot gebouwd en versierd. (Tweede Paasdag, maandag 6 april 11-17 uur)

Over het Waddenkwartier
Het Waddenkwartier ontwikkelt zich tot evenemententerrein en bruisend, informatief startpunt voor Waddentoerisme en een rondje Lauwersmeer. Met aandacht voor maatschappelijke thema’s, natuur en cultuur vinden tal van evenementen plaats voor het hele gezin.

Op het Waddenkwartier zijn ondernemers gevestigd die zich bezighouden met visserij en recreatie: een ticketoffice voor Waddenuitjes, een visserijloods, horecagelegenheid met verkoop van lokale producten (MEER) en Het Informatie Paviljoen (HIP). In HIP vinden exposities plaats en is toeristische informatie verkrijgbaar over het Wadden- en Lauwersmeergebied.

© Foto: Judith van der Meulen

Share