LAUWERSOOG – De Noordzee is ons grootste natuurgebied, waar vissers week in week uit proberen een visje te verschalken. Dat lukt ze de laatste jaren goed omdat de visbestanden er uitstekend voor staan. Zij vissen al lange tijd binnen de door de EU vastgestelde quota, bovendien steekt de sector veel energie in duurzaamheidsprojecten waar de overheid en het onderzoeksinstituut IMARES nauw bij betrokken zijn.
Echter, milieuorganisaties maken steeds mee de dienst uit op de Noordzee. De ngo’s claimen gesloten gebieden op locaties waar vissers hun vangstbestekken hebben. De mogelijkheid om op aantrekkelijke locaties te vissen neemt zienderogen af. De vissers vrezen op die manier verbanning van de Noordzee!!
Daarnaast eist Brussel vanaf 1 januari 2019 dat Noordzeevissers alle babyvisjes die in hun netten terechtkomen, mee naar de wal brengen. Terwijl deze babyvisjes na vangst op zee normaal gesproken levend terug gaan. De EU wil hiermee druk uitoefenen op de vissers om nog selectiever te gaan vissen. Vissers worden hierdoor opgezadeld met hoge kosten als zij hun vaartuigen moeten inrichten om aanpassingen te verrichten als gevolg van extra handelingen aan boord door deze bizarre maatregel. Afgezien van het feit dat de aanlandplicht geen bijdrage levert aan het uitbannen van voedselverspilling is de maatregel bovendien biologisch onverantwoord en druist het tegen de natuurwetten in. Dat bevestigen steeds meer wetenschappers.
Eendracht maakt kracht!
Op de Dag van de Garnaal, welke wordt gehouden op zaterdag 06 mei 2017 op de haven van Lauwersoog, komt Belangenvereniging “Eendracht maakt kracht!” met een stand. Hier kunt u zich laten informeren over hoe de Europese Unie met verschillende regels juist het ecologische systeem in de zee vernield. Daarnaast kunt u een petitie teken tegen deze besluiten.
De Dag van de Garnaal wordt dit jaar gehouden op zaterdag 06 mei 2017 tegelijk met de landelijke reddingbootdag van de KNRM. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.