Zaterdag 02 mei: Dag van de Garnaal

zal 051LAUWERSOOG – Op zaterdag 02 mei 2015 wordt in Lauwersoog weer de “Dag van de Garnaal” gehouden. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. Tijdens de Dag van de Garnaal, die op het haventerrein en in de visafslag wordt gehouden zullen veel evenementen zijn voor jong en oud. Dit jaar pakt Stichting Promotie Lauwersoog groots uit! Bijna een jaar lang van voorbereidingen gingen vooraf. De stichting is bijzonder trots dat een zeer gevarieerd programma is samengesteld. Zaterdag 02 mei moet een dagje uit worden voor het hele gezin, met voor elk wat wils! De promotie van de visserij zal centraal staan deze dag. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

Dit jaar zal ongetwijfeld de 22 meter hoge reuzenrad één het hoog(s)te punten zijn en meest opvallende attractie in de haven van Lauwersoog. Door 16 ronde gondels en een 360 graden uitzicht geeft dit een uniek beeld op de haven en de Waddenzee. Daarnaast is het gelukt om zeer veel schepen open te stellen voor het publiek. Eén van de grootste schepen in de haven is de (ex-Hr. Ms.) Sittard, een oude mijnenveger van de marine uit de Dokkum klasse. Dit marineschip kan worden bezichtigd, de leden van het Zeekadetkorps Harlingen heten u van harte welkom! Er zijn meer schepen opengesteld zoals diverse garnalen kotters, Zijlschip “Voorwaarts Voorwaarts”, Sleepboot Willem, De Buma en een politie- en douaneboot.

Daarnaast kunt u ook rondvaarten maken op de Waddenzee. U kunt aanboord stappen van de ZK4, De Gebr. Luden, De Suzanna of de de Louwes. Ook dit jaar ontbreekt de KNRM Lauwersoog niet op de Dag van de Garnaal. De reddingsdienst is aanwezig met twee reddingboten, de Palace Noordwijk en de Annie Jacoba Visser. Met beide boten worden in de haven een aantal demo’s geven. Zo kunt u getuige zijn van een redding als iemand overboord is geslagen, manoeuvreren, slepen enz. Tevens is de KNRM aanwezig met een stand voor promotie en uitleg.

Daarnaast is er op het haventerrein een braderie, groter dan ooit. Er worden ongeveer 80 tot 100 kramen verwacht. Om de gezellige drukte op de markt even te ontwijken kunt u voor de inwendige mens plaatsnemen op de aanwezige terrassen van de horeca in Lauwersoog. We gaan er vanuit dat het mooi zonnig weer wordt, maar ook met mindere weersomstandigheden is een bezoekje zeker de moeite waard. In de overdekte ruimte van de Visafslag staan een zeer groot aantal standhouders. Fijnproevers kunnen aldaar te kust en te keur. Zo zijn er diverse garnalen- en mosselproeverijen. Wie liever een gerookte harder, paling of forel wil wordt eveneens op zijn wenken bediend. Naast vele nautische activiteiten en visspecialiteiten zijn er demonstraties van oude ambachten. Er is volop live-muziek, terwijl voor de jeugd eveneens het nodige is te beleven. Alsof de Dag van de Garnaal op zich niet voldoende smakelijk en gezond vertier biedt wordt er in de Visafslag een groots Shantykoren Festival gehouden met medewerking van De Admiraliteitssjongers uit Dokkum, De Magellan Singers uit Delfzijl, Het Zeemanskoor Lauwersoog en Shantykoor “Aan lager Wal” Hurdegaryp.

Ook aan de kinderen is gedacht! Zo is er op het haventerrein voor de peuters een zeer veilig springkussen, voor de oudere jeugd is er een complete stormbaan van wel 18 meter lang! Daarnaast is een ritje in het reuzenrad van 22 meter hoog een zeer indrukwekkende belevenis! Ook is er voor de kinderen (ook voor ouderen) heel wat te bekijken zoals de modelboten, aan boord van de politieboot of bij de demonstraties van de KNRM en brandweer Zoutkamp. Ook een kijkje in Het Informatie Paviljoen (HIP) is zeker de moeite waard! Of duik mee opzoek naar de Gouden Garnaal bij de stand van Radio 100%NL of laat jullie volledig verrassen in het “”Rariteitenkabinet”.

De Dag van de Garnaal wordt georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog. Een dergelijk evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van talloze sponsoren en vrijwilligers. De stichting wil dan ook alvast iedereen die een bijdrage levert om deze dag tot een succes maken hartelijk bedanken.

Kijk voor meer informatie op www.promotielauwersoog.nl, wordt vrienden op www.facebook.com/DagvandeGarnaal of volg de laatste ontwikkelingen via www.twitter.com/dagvandegarnaal

EDe Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Share