Zaterdag 02 mei: Dag van de Garnaal

LauwersoogLAUWERSOOG – Op zaterdag 02 mei 2015 wordt in Lauwersoog weer de “Dag van de Garnaal” gehouden. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. Tijdens de Dag van de Garnaal, die op het haventerrein en in de visafslag wordt gehouden zullen veel evenementen zijn voor jong en oud. Dit jaar pakt Stichting Promotie Lauwersoog groots uit! Door een felle brand in het bedrijfspand van de familie Sterkenburg kon de dag van de garnaal vorig jaar op 13 september niet doorgaan. De gevolgen daarvan zijn nog steeds zichtbaar, maar de wederopbouw is inmiddels gestart. De dag van de garnaal is vorig jaar direct vastgesteld op zaterdag 2 mei 2015 op het haventerrein in Lauwersoog van 10.00 tot 17.00 uur.

De hele dag is er van alles te zien, te horen, te proeven, te ervaren en te leren op het gebied van traditionele en moderne (garnalen) visserij, aquacultuur en vrijwel de gehele maritieme sector. In voorgaande jaren trok dit evenement meer dan tienduizend bezoekers. De stichting is bijzonder trots dat een zeer gevarieerd programma is samengesteld. Zaterdag 02 mei moet een dagje uit worden voor het hele gezin, met voor elk wat wils! De Dag van de Garnaal is met meer dan tienduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

JDR_4553-Sittard-2008-1024x6811Dit jaar zal ongetwijfeld de 22 meter hoge reuzenrad één het hoog(s)te punten zijn en meest opvallende attractie in de haven van Lauwersoog. Door 16 ronde gondels en een 360 graden uitzicht geeft dit een uniek beeld op de haven en de Waddenzee. Daarnaast is het gelukt om zeer veel schepen open te stellen voor het publiek. Eén van de grootste schepen in de haven is de (ex-Hr. Ms.) Sittard, een oude mijnenveger van de marine uit de Dokkum klasse. Dit marineschip kan worden bezichtigd, de leden van het Zeekadetkorps Harlingen heten u van harte welkom! Er zijn meer schepen opengesteld zoals diverse garnalen kotters, Zijlschip “Voorwaarts Voorwaarts”, Sleepboot Willem, De Buma en een politie- en douaneboot.

Sar helikopterOp uitnodiging van de KNRM Lauwersoog komt op zaterdag 02 mei ook een nieuwe Search and Rescue helikopter naar de haven van Lauwersoog. Er is tweemaal een demonstratie te zien vanaf de waterkant van de KNRM. ‘s Morgens om 11 uur met de KNRM lifeguards en in de loop van de middag wordt de nieuwe SAR helikopter boven de haven verwacht. De helikopter zal een redding uitvoeren van een persoon te water. Mis dit niet, wees bijtijds aanwezig op Lauwersoog.

Donateurs van de KNRM mogen met de reddingboten de Annie Jacoba Visser en de Palace Noordwijk mee varen, voor, tussen en na de demonstraties. Daarnaast liggen de Insulinde, de Suzanna, de Gebr. Luden en de Dr.Ir.Sl.Louwes in de Visserijhaven voor rondvaarten, aan boord van deze schepen kunt u donateur worden, om zo het werk te steunen van de reddingsmaatschappij. Daarnaast kunt u ook rondvaarten maken op de Waddenzee. U kunt aanboord stappen van de ZK4 en diverse garnalen kotters.

20150307 JB Zeemanskoor LauwersoogDaarnaast is er op het haventerrein een braderie, groter dan ooit. Er worden ongeveer 80 tot 100 kramen verwacht. Om de gezellige drukte op de markt even te ontwijken kunt u voor de inwendige mens plaatsnemen op de aanwezige terrassen van de horeca in Lauwersoog. We gaan er vanuit dat het mooi zonnig weer wordt, maar ook met mindere 20140612 JB Lauwersoog 088weersomstandigheden is een bezoekje zeker de moeite waard. In de overdekte ruimte van de Visafslag staan een zeer groot aantal standhouders. Fijnproevers kunnen aldaar te kust en te keur. Zo zijn er diverse garnalen- en visproeverijen. Wie liever een gerookte harder, paling of forel wil wordt eveneens op zijn wenken bediend. Naast vele nautische activiteiten en visspecialiteiten zijn er demonstraties van oude ambachten. Er is volop live-muziek, terwijl voor de jeugd eveneens het nodige is te beleven. Alsof de Dag van de Garnaal op zich niet voldoende smakelijk en gezond vertier biedt wordt er in de Visafslag een groots Shantykoren Festival gehouden met medewerking van De Admiraliteitssjongers uit Dokkum, De Magellan Singers uit Delfzijl, Het Zeemanskoor Lauwersoog en Shantykoor “Aan lager Wal” Hurdegaryp.

Ook aan de kinderen is gedacht! Zo zijn er op het haventerrein meerdere springkussens! Daarnaast is een ritje in het reuzenrad van 22 meter hoog een zeer indrukwekkende belevenis! Ook is er voor de kinderen (ook voor ouderen) heel wat te bekijken zoals de modelboten, aan boord van de politieboot of bij de demonstraties van de KNRM en brandweer Zoutkamp. Ook een kijkje in Het Informatie Paviljoen (HIP) is zeker de moeite waard! Of laat jullie volledig verrassen in het “”Rariteitenkabinet”.

20140908 JB Verkeer Dag van de Garnaal 020Komt u met de auto? Volg dan de aanwijzingen op van onze verkeersbegeleiders. Parkeer uw auto uitsluitend in de aangegeven parkeervakken. Langs de wegen geldt een algemeen parkeerverbod. Dit geld ook voor de bezoekers van de Reddingbootdag van de KNRM.

De Dag van de Garnaal wordt georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog. Een dergelijk evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van talloze sponsoren en vrijwilligers. De stichting wil dan ook alvast iedereen die een bijdrage levert om deze dag tot een succes maken hartelijk bedanken.

Kijk voor meer informatie op www.promotielauwersoog.nl of volg de laatste ontwikkelingen via www.twitter.com/dagvandegarnaal

European_UnionDe Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Share