Waterstand hoger dan verwacht

LAUWERSOOG – De waterstand bij Lauwersoog iets hoger geworden dan verwacht. De gemeten waterstand bij Lauwersoog om 11.00 is NAP +3.40 meter. Dit komt doordat het zeewaterpeil hoog is gebleven en verder wordt opgestuwd door de wind. Er zijn geen extra maatregelen nodig. Vanaf 9.00 vindt er weer volledige dijkbewaking plaats. Tot op heden zijn er geen schades aan de dijk gemeld.

In de nacht van donderdag op vrijdag is het water tot over de kade gekomen en is een groot deel van de haven onder water komen te staan. Ook in de visafslag kwam het water binnen en restaurant Pierenend was door het hoge water niet meer bereikbaar.

De kustwacht meld dat het redelijk rustig is gebleven op de Noordzee. De scheepsvaart was goed voorbreid op de storm en de meesten hadden dan ook tijdig een veilige haven opgezocht. De reddingsboten van de Groninger KNRM stations konden gedurende de storm binnen blijven.

Het Waterschap heeft tijdens de inspecties geconstateerd dat er erg veel drijfvuil is aangespoeld. Dit is een gebruikelijk beeld bij een dergelijke storm. Het waterschap zal het vuil de komende tijd opruimen. Het waterpeil bij Lauwersoog heeft inmiddels het hoogste punt bereikt. Het water daalt weer.

© Foto: Robertjan Boonstra 

20131206-Hoogwater-Lauwersoog-17

Share