Wachtplekken recreatievaart verbeterd en uitgebreid

LAUWERSOOG – Recreatieschepen krijgen meer en betere voorzieningen om af te meren bij de sluis in Lauwersoog. In de buitenhaven bij de sluis komen nieuwe drijvende stijgers. De verbetering en uitbreiding van de wachtplaatsen is nodig omdat de wachttijden voor watersporters, voordat zij aan de beurt zijn om te sluizen, in het hoogseizoen kunnen oplopen tot drie of vier uur. Het is de bedoeling dat de wachtplaatsen worden vervangen voordat het vaarseizoen op 1 mei 2014 begint.

Veel voordelen
Nu bestaan de wachtplaatsen nog uit remmingswerken en losse palen. De nieuwe drijvende stijgers brengen veel voordelen met zich mee. Doordat ze meebewegen met eb en vloed, blijven ze op een vaste hoogte staan. Daardoor kunnen recreatievaarders altijd makkelijk op en van hun schip komen. Ook zijn de stijgers te verplaatsen. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld gebaggerd moet worden.

Vernieuwing sluis Lauwersoog
Het sluiscomplex in Lauwersoog is ongeveer vijftig jaar geleden aangelegd. De komende jaren zal een aantal onderdelen moeten worden vernieuwd. Naast de aanpak van de wachtplaatsen in de buitenhaven zijn ook de sluisdeuren aan vervanging toe. Vanwege de lange wachttijden wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de capaciteit van de sluis uit te breiden.

Het project kost 500.000 euro. De provincies Groningen en Fryslân betalen allebei de helft van het bedrag. Groningen heeft de financiering al rond, Fryslân moet hierover nog een besluit nemen.

Share