Terugblik Symposium: Alle presentaties overzichtelijk

LAUWERSOOG – Stichting Promotie Lauwersoog organiseerde op vrijdag 31 oktober 2014 het Symposium “Dag van de Garnaal”. De haven van Lauwersoog was de toepasselijke locatie. Het symposium stond in het teken van de toekomstmogelijkheden in de garnalenketen en de markt en in het teken van samenwerking.

Dr. Jan van Ee
Dr. Jan van Ee presenteerde “De garnaal in een breder perspectief”. Er zit veel meer in een garnaal, dan alleen als delicatesse op uw bord. Dit blijkt uit een aantal onderzoeken die worden gedaan naar de toepasbaarheid van de garnaal en de mogelijkheden tot het creëren van toegevoegde waarde.

Klik hier voor de presentatie van Dr. Jan van Ee 

Valduvis
“Valduvis: duurzaamheidsbarometer voor de visserij” door Kim Sys en Arne Kinds uit België. Het VALDUVIS-project van ILVO-Visserij beoogt een betere bepaling en zichtbaarheid van de duurzaamheid van de Belgische vis. Dat kan een duurzamere vloot en de mogelijkheid tot een betere visprijs stimuleren. Het VALDUVIS-project (Valorisatie van Duurzaam gevangen Vis) wil de duurzaamheid van Belgische vis bepalen én zichtbaar maken voor de eerstelijnsaankoop (aankoop in de visveiling). Hiertoe worden per vistrip en per vissoort indicatoren voor duurzaamheid berekend die op de veilklok worden weergegeven in de vorm van een duurzaamheidsster. Met behulp van het VALDUVIS-informatiesysteem kan de markt zich gaan differentiëren en kan duurzame vis tot maatschappelijke waarde worden gebracht.

Klik hier voor de presentatie van Het VALDUVIS-project 

Arjen van Nuland
Tot slot hield Arjen van Nuland, directeur van de NCR, de vereniging van en voor corporaties in Nederland, de presentatie “Coöperatie in de visserij: voor- en nadelen”. Van Nuland gaf zijn visie over de vorming van een coöperatie in de garnalenvisserij. Er zijn wel degelijk kansen en mogelijkheden om een coöperatie in de visserij op te richten. Wel moet dan zeker een groot percentage van de vissers zich aansluiten. De garnalenvissers kunnen de komende jaren de toppositie in Nederland behouden. Voortdurend innoveren is hierbij een absolute noodzaak en als coöperatie sta je dan sterker.

Klik hier voor de presentatie van Arjen van Nuland, directeur van de NCR 

Conny Loonstra maakte een video impressie van het Symposium. Bekijkt u hieronder de video.

EDe Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Share