Tentoonstelling Werelderfgoed Waddenzee

LAUWERSOOG – In Restaurette Schierzicht in Lauwersoog heeft burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne vrijdagmiddag samen met een drietal leerlingen een plaquette onthuld. Dit gebeurde in het bijzijn van ongeveer 100 schoolkinderen uit de gemeente De Marne. Hiermee was opening van de tentoonstelling Werelderfgoed Waddenzee een feit. Ook ontvingen een groot aantal leerlingen het lespakket over Werelderfgoed Waddenzee. Na de opening werd de groep met kinderen gesplitst. De ene groep bracht een bezoek aan Het Informatie Paviljoen (HIP) waar de tentoonstelling is te zien en de andere groep ging op avontuur met de Natuurschool. Halverwege het programma werden de groepen gewisseld.

De tentoonstelling over de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee is vanaf 14 februari t/m 9 maart te zien in Het Informatiepaviljoen (HIP) te Lauwersoog. De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst. Om de bekendheid hierover te vergroten is op 9 november 2012 in Ferwerderadiel een estafette langs de 17 kust- en eilandgemeenten gestart. De tentoonstelling ‘Welkom in Werelderfgoed Waddenzee’ staat ongeveer een maand in elke gemeente. De estafette duurt tot halverwege 2014, het jaar waarin de Waddenzee 5 jaar Werelderfgoed is. De tentoonstelling is bedoeld om het publiek in de gemeente te informeren over de bijzondere betekenis van Werelderfgoed Waddenzee. Om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken is er een lespakket ontwikkeld. Hierbij ligt de nadruk op het ontdekken van het gebied.

De tentoonstelling is bedoeld om het publiek in de regio te informeren over de bijzondere betekenis van het Werelderfgoed. De Waddenzee staat met vele anderen op de lijst van unieke en onvervangbare cultuurgoederen en natuurgebieden in de wereld. Zoals de piramides en de Grand Canyon maar ook het Great Barrier Rif bij Australië. Door het goede beleid en beheer van de Waddenzee is de Waddenzee Werelderfgoed geworden.

De estafette is opgezet om de bevolking in de gelegenheid te stellen meer te weten te komen over de bijzondere betekenis van Werelderfgoed Waddenzee. Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker ook voor de jeugd. Daarom is onder de vlag van de internationale Waddenzeeschool een lespakket ontwikkeld voor de groepen bovenbouw van alle scholen in een gemeente.

De nadruk ligt op het ontdekken van het gebied, vooral ook in het veld. Het pakket bevat verder ook informatie over de andere Werelderfgoederen in Nederland. De estafette is ook bedoeld als katalysator voor een nader gesprek over de betekenis van de status en wat je er mee kunt. Bijvoorbeeld voor duurzame toeristische ontwikkeling, in samenhang met de aanpak van leefbaarheid en krimp.

© Foto’s: Jan Beets  

20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-004 20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-022 20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-028 20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-042 20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-058 20140214-JB-Tentoonstelling-Werelderfgoed-Waddenzee-072

Share