Neerslag en waterafvoer Lauwersmeer

Jan Koelstra - Storm Lauwersoog hoog waterLAUWERSMEER – Het heeft deze week veel geregend. Sloten en kanalen zitten voller dan normaal. Tot en met zondag draaien onze gemalen volop. De gemalen voeren het water via sloten en kanalen richting zee. De waterstanden in sloten en kanalen zakken dan weer naar normaal voor deze tijd van het jaar.

Water op het land
Doordat het enkele weken al redelijk nat is geweest, zit de grond vol water. Door de hevige neerslag van de afgelopen week stroomt het water versneld af naar sloten en kanalen. Hierdoor stijgen de waterstanden en op veel tuinen, paden en landbouwgronden ontstaat een laagje water. Het heeft tijd nodig om het te veel aan water te verpompen naar zee.

Water lozen op zee
Het water wordt trapsgewijs opgepomd vanuit de laag gelegen polders, via de boezem naar het Lauwersmeer. Gemaal De Waterwolf bij Lauwerzijl pompt 60% van al het water in ons gebied op het Lauwersmeer. Daarnaast wordt ook nog een grote hoeveelheid water aangevoerd vanuit de hoger gelegen gebieden in Drenthe.

Vanuit het Lauwersmeer gaat het water via de spuisluizen bij Lauwersoog de Waddenzee op. De sluizen gaan open als het water op zee lager staat dan op het Lauwersmeer. Het water uit het Lauwersmeer stroomt dan met een enorme kracht de zee op.

Waterstand Lauwersmeer
De waterstand van het Lauwersmeer is dit weekend nog steeds licht verhoogd. Het Lauwersmeer is een grote waterbuffer en is berekend op een (tijdelijke) hogere waterstand als deze. Vanavond en morgenochtend gaan de sluizen op Lauwersoog weer geruime tijd open. We verwachten dat de waterstand op het Lauwersmeer maandag weer rond de normale stand van NAP -0.93 meter is.

Waterstand op zee
De waterstanden op zee zijn in het weekend gunstig.

© Foto: Jan Koelstra

Share