Neem een kijkje aanboord van “Voorwaarts Voorwaarts”

voorwaartsvoorwaartsLAUWERSOOG – De “Voorwaarts Voorwaarts” is één van de oudste koftjalken van Nederland. Het schip werd gebouwd in 1899 bij scheepswerf Jan G. Verstockt te Martenshoek, In opdracht van kapitein-eigenaar H.J. Puister uit Veendam. Hij voer met het schip op de Noord- en Oostzee en maakte zelfs een reis naar Marokko. In 1912 verdween het uit de Nederlandse scheepsregisters door verkoop naar Duitsland. Tot het begin van de zeventiger jaren ging het schip vele malen over in andere handen. Hierdoor onderging het schip vele verbouwingen en naamswijzigingen.

In 1975 koopt de Enkhuizer journalist Walter Haentjens het schip. Dan is het nagenoeg een wrak. Hij knapt het schip voldoende op om het naar Nederland te kunnen varen. Hier werkt hij verder aan het schip. Ook geeft hij het zijn doopnaam “Voorwaarts Voorwaarts” terug. In het begin van de jaren tachtig wordt het duidelijk, dat er vele tonnen nodig zijn om het schip te repareren.

Mede door het enthousiasme voor het schip van Addie Boerma, wordt hiertoe in Groningen een stichting opgericht: “Stichting tot Behoud van de Tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts Anno 1899”. Deze neemt het schip van de eigenaar over en begint in 1984 met de restauratie. Met financiële hulp van het Groninger bedrijfsleven en de provincie en gemeente Groningen, is het schip in 1987 gereed.

In de winter (oktober t/m maart) vindt u de koftjalk aan het Hooge der Aa in Groningen. In de zomer (april t/m september) ligt de Voorwaarts Voorwaarts meestal in Lauwersoog. Op zaterdag 02 mei 2015 ligt het authentieke schip in de buitenhaven van Lauwersoog tijdens de Dag van de Garnaal. Neem vooral een kijkje aanboord en geniet van dit mooie schip.

De Dag van de Garnaal wordt gehouden op zaterdag 02 mei 2015 van 10.00 tot 17.00 uur in en rond de Visafslag in de haven van Lauwersoog.

EDe Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Share