MDV kotter komt naar Lauwersoog

LAUWERSOOG – Op zaterdag 11 mei 2019 komt tijdens de Dag van de Garnaal wel een hele moderne kotter naar de haven van Lauwersoog. Het betreft de MDV 1 Immanuel. Deze kotter is ontworpen voor onderzoek ter visserij en de lettercode staat voor Masterplan Duurzame Visserij.

In 2009 werd het plan gelanceerd om de vloot van schepen die op platvis visten radicaal te vervangen door duurzame, energiezuinige kotters. Er werd een stichting voor in het leven geroepen, die in februari 2010 een draagvlakonderzoek startte. Er kwam een stuurgroep en na nog een haalbaarheidsonderzoek zegde het Europees Visserijfonds (EVF) een forse innovatiebijdrage toe. De visserij werd in het najaar van 2013 uitgenodigd om businessplannen in te dienen. Daaruit werd het plan voor dit schip gekozen om te realiseren.

Het schip is gebouwd voor de twinrig-(puls)visserij en heeft een lijnenplan met semie bijlboeg en langsspanten. Het heeft een shelterdek en dieselelektrische aandrijving. Het is uitgevoerd met een modulair composiet stuurhuis. Het heeft led-verlichting, als antifouling is folie gebruikt. Het schip beschikt over een mechanische scholstripmachine, een sorteermachine en een discards overlevingsbak. 31 oktober 2016 is MDV 1 door KNVTS uitgeroepen tot ‘Schip van het Jaar’.

“De dag van de Garnaal” in de haven van Lauwersoog word gehouden op zaterdag 11 mei 2019 gelijktijdig met de reddingbootdag van de KNRM. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

© Foto: Screenshot Youtube

Share