Grote brand bij Sterkenburg Vis Lauwersoog

20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 032LAUWERSOOG – Op woensdagochtend 10 september rond 10.00 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand bij vishandel Sterkenburg in de haven van Lauwersoog. Toen de eerste blusvoertuigen ter plaatste kwamen was het pand al volledig ontruimd en stond het deel van de visverwerking in brand. Al snel werd duidelijk dat de brandweer te maken had met een grote brand, veel rookontwikkeling en een wegafsluiting. Dit had veel gevolgen voor de omgeving en zorgde voor de inzet van verschillende partijen zoals gemeente, waterschap en politie. Om de inzet van deze disciplines goed te coördineren en te zorgen voor onderlinge afstemming, is er opgeschaald naar GRIP 1 (Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijding Procedure).

Zeer grote brand
De brandweer heeft geprobeerd de brand te beperken tot het deel van de visverwerking en het restaurant – dat nog maar enkele jaren oud was – te behouden. De brand sloeg echter deels door richting het restaurant en om die reden is opgeschaald naar een zeer grote brand, waardoor een extra blusvoertuig en hoogwerker ter plaatse kwamen.

Brand meester
De brandhaard bleek moeilijke te lokaliseren en bestrijden. Door de inzet van een grijper zijn enkele wanden omver geworpen en open gebroken om de brandhaard goed te blussen. Dit wierp zijn vruchten af en omstreeks 17.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het oude deel van vishandel is volledig verwoest. Het restaurant staat nog overeind, maar heeft veel rook- en waterschade opgelopen.

Inzet
Omdat het uiteindelijk om een zeer grote brand ging, waren er vier tankautospuiten, twee hoogwerkers en groot watertransport aanwezig. De korpsen Grijpskerk, Groningen, Wehe-den Hoorn, Zoutkamp en Zuidhorn werkten samen met de Friese korpsen Anjum en Dokkum. Ruim zestig manschappen hebben de hele dag hard gewerkt om de brand onder controle te krijgen.

Bluswater
Een groot deel van het bluswater verdween in het riool. Er bestond echter een kans dat vervuild bluswater via de haven terecht kon komen in de Waddenzee. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat oilbooms geplaatst om bluswater op te vangen. De oilbooms maken het mogelijk het water achteraf eenvoudig te reinigen.

Nader onderzoek
De technische recherche van de politie doet nader onderzoek naar de oorzaak van de brand. De brandweer kan alleen bevestigen dat brand ontstaan is het deel van het pand waar het vis werd verwerkt.

Dag van de Garnaal
De Visserij Symposium van vrijdag 12 september en de Dag van de Garnaal van zaterdag 13 september gaat niet door. Los van de emoties heeft het bestuur van Stichting Promotie Lauwersoog besloten dat de festiviteiten vrijdag en zaterdag niet door kunnen gaan.

De Dag van de Garnaal is verzet naar zaterdag 02 mei 2015.

Foto’s en tekst: www.westnieuws.nl 

20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 002 20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 010 20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 032 20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 075 20140910 JB Brand Sterkenburg Vis 099 DSC_0041

Share