Gebroeders Luden al een halve eeuw in actie

20150404 JB Gebroeders Luden 50 jaar 107OOSTMAHORN – De vrijwilligers van voormalig reddingsboot de“Gebroeders Luden” vieren feest! Het schip, met als thuishaven Lauwersoog, is exact 50 jaar geleden in de vaart genomen. Na een grondige opknapbeurt werd De Luden zaterdagmorgen gepresenteerd in de haven van Esonstad op Oostmahorn. Directeur van Esonstad, mevrouw Milou Buisman heete de Gebr. Luden en zijn bemanning hartelijk welkom. Zij benadrukte de band tussen het nostalgische reddingsschip en het vakantiepark. Vele dagtochten wordt vanuit Esonstad georganiseerd.

Aansluitend nam voorzitter van Stichting Gebroeders Luden Nico Bakker het woord. Hij bedankte iedereen die mee helpt het schip in stand te houden en presenteerde tevens de nieuwe kledinglijn van de vrijwilligers. Aansluitend werd het “Gebroeders Luden jubileumlied” ten gehore gebracht. Voor het publiek was de boot zaterdagmiddag te bezichtigen voor het publiek.

Mede dankzij de inzet van Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders Luden is de boot nog steeds actief. Daarom wil de Stichting deze feestelijke aangelegenheid aangrijpen om tal van educatieve activiteiten te organiseren in 2015. Activiteiten die ervoor zorgen dat de geschiedenis van de ‘Gebroeders Luden’ in leven blijft, de bekendheid van haar huidige (educatieve) activiteiten wordt vergroot en het maritieme leven onder de aandacht wordt gebracht.

20150404 JB Gebroeders Luden 50 jaar 087Natuurlijk ontbreekt De Gebroeders Luden niet op de Dag van de Garnaal. Op zaterdag 02 mei 2015 zal De Luden de gehele dag ter beschikking staan voor Stichting Promotie Lauwersoog. Samen met de reddingsboten van de KNRM zijn er de hele dag rondvaarten op de Waddenzee. De Dag van de Garnaal is op zaterdag 02 mei 2015 van 10.00 tot 17.00 uur op de haven van Lauwersoog. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland!

De Gebroeders Luden
20150404 JB Gebroeders Luden 50 jaar 039De motorreddingboot Gebroeders Luden werd gebouwd in 1965 op de werf van de Gebroeders
 Niestern te Delfzijl. 
De boot is bekostigd uit het legaat van de heer J.W.A. Luden n.a.v. het verdrinken op 21 juli 1924 
van zijn broer Hendrik in de Noordzee. Zij kwam in 1965 in de vaart op het station Oostmahorn als opvolger van de legendarische zelfrichtende reddingboot Insulinde. Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten is de Gebroeders Luden naar Lauwersoog verhuisd. In 1996 werd een snellere reddingboot op Lauwersoog gestationeerd en werd de Gebroeders Luden en twee zusterschepen verkocht aan de IJslandse reddingmaatschapij (ICE-SAR).

Na 9 jaar IJsland kwam de Gebroeders Luden terug waar zij hoort op Lauwersoog. In 2006 werd de Stichting tot behoud van de Gebroeders Luden opgericht en werd de boot aangekocht van de KNRM. In de KNRM periode werden 967 geredden aan land gebracht. Zij is nu actief met tochten op het Wad, rondvaarten, zeehondentochten, asverstrooiingen en het bijwonen van evenementen. De Stichting heeft donateurs, dienstverleners en heeft voor het in stand houden van de boot enthousiaste vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie en het 50-jarig jubileumprogramma op www.gebroeders-luden.nl

Meer foto’s op www.nofactueel.nl 

Share