Gebreide visserstruien van museum ’t Fiskershúske

983642_269715853205959_331587740_nLAUWERSOOG – In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum ’t Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum ’t Fiskershúske!

studiofoto 1910 Jitze van der Lei en Harmen BosklopperTijdens de dag van de garnaal op 02 mei 2015 in de haven van Lauwersoog staat ‘t Fiskershúske met een stand met gebreide visserstruien. Het museum is een project gestart waarbij visserstruien door vele vrijwilligers gebreid worden zoals die gedragen werden aan de Friese Waddenkust. Elke trui heeft zijn eigen patroon of motief en is ooit op de foto gezet. De truien worden nagebreid zoals ze rond 1900-1920 waren. Ze zijn van 100% wol, handgebreid en lekker warm.

De Waddenwoltruien van wol dat uit de regio komt, zijn sinds kort te koop. De truien zijn verkrijgbaar tijdens de Dag van de Garnaal. In de stand worden truien verkocht en wordt er informatie gegeven over de visserstrui. Daarnaast zijn er aanverwante artikelen zoals wol en patronen van visserstruien en –mutsen te koop.

EDag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

 

Share