Garnalenvissers heten u welkom!

WL 15LAUWERSOOG – Zaterdag 02 mei van 10.00 tot 17.00 uur heet bijna de hele maritieme sector u welkom op Lauwersoog. Tijdens de Dag van e Garnaal is er van alles te zien, te horen, te proeven, te ervaren en te leren op het gebied van traditionele en moderne (garnalen) visserij. Zo worden er de hele dag rondvaarten gemaakt op de Waddenzee met acht garnalenkotters. De vissers heten u van harte welkom om een uniek kijkje te nemen. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen over de garnalen visserij.

20141129 JB Kleine Dag van de Garnaal 158Eigenlijk kunt u tijdens de Dag van de Garnaal het hele proces volgen van de vangst op zee, de verwerking en veiling in de visafslag, tot aan de delicatesse voor de consument. In de visafslag wordt door medewerkers van het visserijmuseum Zoutkamp demonstraties garnalenpellen en visbakken gegeven. Daarnaast zijn garnalen (per zak voor 4 euro), en verse schol (8 voor 5 euro) verkrijgbaar in de stand van Stichting Promotie Lauwersoog. Wilt u zelf ervaren hoe de veilingklok werk in de afslag? Dat kan! Elk heel uur draait de klok en kunt u zelf bieden op verse vis.

Ook vindt u in de Visafslag vier lokale restaurants, elk met hun eigen visspecialiteiten. Deelnemende restaurants zijn Restaurant Suyderoogh, Restaurant Raadsel van de Wadden, Beleef Lauwersoog en Waddengenot aan Zee. Ook op de traditionele vistafel vindt u talloze vissoorten uit de Wadden- en Noordzee! Laat u verrassen in de Visafslag en kom vooral proeven!

zal 051Garnalen zijn overbekend als garnalencocktail op een bedje sla, overgoten met whiskysaus. Met de kerst staat deze cocktail bij veel mensen op tafel en ook tijdens de Paasbrunch ontbreken de garnaaltjes niet vaak. Maar met dit streekproduct van onze eigen vissersvloot kun je het hele jaar door tal van heerlijke gerechten bereiden. Om mensen attent te maken op dit lekkere product met al zijn mogelijkheden is het Nederlands Visbureau een promotietour gestart. De promotie stand zal op Lauwersoog aanwezig zijn.

GarnalenkroketMet garnalen kan je de meest heerlijke gerechten maken! Heeft u al eens een garnalenkoket geprobeerd? Tijdens de Dag van de Garnaal worden bij Garnalenhandel de Rousant op het haventerrein overheerlijke garnalenkroketten geserveerd. De kroketten zijn gevuld met garnalen, gevangen in de Waddenzee en Noordzee. Ook bij Rousant in de haven Lauwersoog kan door het publiek de verwerking worden bezichtigd. Neem een uniek kijkje achter de schermen….De “garnalenlijn” zal draaien.

Maar natuurlijk is er meer op vis gebied. Op het parkeerterrein voor het pand van Sterkenburg Vis wordt een heuse verse vismarkt ingericht. U kunt hier terecht voor verse vis, kibbeling, haring en overheerlijke vlam zalm! Ook de palingroker zal niet ontbreken. Kom langs en geniet van al het lekkers wat de Wadden- en Noordzee heeft te bieden.

E

De Dag van de Garnaal is geselecteerd in het kader van het Nederlands Operationeel Programma “Perspectief voor een duurzame visserij”. Hierdoor wordt De Dag van de Garnaal mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie: “Europees Visserijfonds, investering in duurzame visserij”.

Share