Beleef de Vogeltrek in Nationaal Park Lauwersmeer

Jan Koelstra Ganzen in volle vluchtLAUWERSOOG – Op zaterdag 4 oktober aanstaande nemen Staatsbosbeheer en IVN samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. Dit jaar wordt er op meer dan 150 telposten in ons land geteld, ook bij de telpost vogelkijkhut Jaap Deensgat in Nationaal Park Lauwersmeer.

Ieder najaar trekken veel vogels die bij ons hebben gebroed naar het zuiden. Vanuit het hoge noorden komen broedvogels hierheen om bij ons te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Juist nú is er dus grote kans om veel vogels te zien.

Gewapend met telescopen en verrekijkers, notitieboekjes en gsm-telefoons, maar ook met thermoskannen en proviand trekken vogelaars het veld in. Op ruim 150 locaties kunt u ze die dag tegenkomen. Ook bij het Jaap Deensgat (= tegenover de kazerne) wordt druk geteld. Staatsbosbeheer en IVN zijn hier vanaf 7.00 uur paraat om de overvliegende vogels te tellen. We tellen door tot omstreeks 12.00 uur.

Tijdens de Euro Birdwatch op zaterdag 4 oktober wordt in meer dan 37 landen in Europa geteld. Vorig jaar werden in heel Europa ruim 2,5 miljoen vogels geteld, door meer dan 19.000 vogelaars! Op het kantoor van Vogelbescherming Nederland in Zeist worden de waarnemingen van de telgroepen in eigen land verzameld. Dit gebeurt gedurende de dag, zodat nog zaterdagavond de Nederlandse resultaten bekend gemaakt kunnen worden.

© Foto: Jan Koelstra

Bron: www.westnieuws.nl 

Share